Friday 3 August 2012

Homemade Simple Chicken Popia

Salam 14 Ramadhan! Selalu delay nak wish Ramadhan. Bukan sengaja tetapi terlalu banyak halangan & kekangan nak menulis blog ni. Plus perasaan low self esteem begitu meningkat sejak akhir-akhir ini. Ntah la. Macam-macam aku pikir aku nak buat dalam hidup ni. Do that, do this. Be that, be this. Learn that, learn this. Get that, get this. Go here go there. Then bila semua tu tak dapat aku accomplish pun, aku pikir negatif-negatif je la. Semoga sehingga penghujung Ramadhan kali ni, aku dapat mententeramkan diri & lebih mendekatkan diri kepada Allah yang Esa. Ameeen.

Ok, back to the topic. Aku nak bagi resepi mudah untuk buat popia memandangkan popia di bazaar Ramadhan tu hanya buat kita sakit hati je kan. Punya la mahal tapi kulit je lebih. Inti tarak! Dah la my hubby is a popia lover. So kena la buat sendiri baru puas hati nak makan.

Resepi ni resepi daripada akak aku tapi aku dah olah ikut kerajinan aku. So jadi resepi aku je la. ^_^ Memang simple. Check it out

Bahan-bahan:
Kulit popia saiz medium
200gm minced chicken brand Ramly
setengah biji bawang besar (bawang Bombay) - potong dadu
Taugeh
2 batang Carrot - parut
1 kiub pati ayam
Minyak masak 3 sudu besar

Cara-cara:
1. Panaskan minyak dalam kuali / periuk.
2. Masukkan bawang besar. Tumis sampai naik bau.
3. Masukkan ayam kisar. Kacau sampai ayam masak.
4. Bila dah masak & air ayam dah kering, masuk taugeh & carrot. Kacau sebati. Jangan terlalu lama.
5. Tambah kiub pati ayam & garam secukup rasa. Siap untuk inti. Biar sejuk seketika.
6. Inti kemudian dilipat & digulung dalam kulit.
7. Goreng kulit tadi dengan minyak panas. Siap!


Dapat 20 biji dengan kulit popia medium.

Mudah je kan. Rajin dengan tak je nak buat popia ni. Tapi bila makan tu memang rasa puas hati sebab banyak inti. Ok la. Selamat mencuba & selamat berbuka puasa.

1 comment:

  1. mcm sdp je mu pnye inti..klu rajin nnt nk wat lah..hehe

    ReplyDelete