Monday 13 August 2012

Puding Karamel

Bulan puasa ni banyak pula aku masak-masak sendiri..lebih puas hati. So salah satu desert yang aku suka is Puding Caramel. Sebelum ni pernah tolong akak aku buat, try sendiri tak pernah lagi. Tapi bila dah duduk berdua ni, jauh pulak, nak tak nak kena juga masak sendiri. Resepi dia mudah je. Aku buat setengah je dari resepi ni. Jom tengok!

Bahan-bahan Puding:
1 tin susu cair
8 biji telur
1/2 tin air
1 sudu vanilla esen
3 sudu gula

Bahan Caramel: 1 cawan gula

Cara2 untuk caramel:
1. Kacau gula dalam mangkuk dengan api yang perlahan. Sentiasa kacau sampai gula pekat & tukar perang.
2. Bila tukar perang, tutup api, masukkan suku cawan air. Hati-hati sebab gula akan meletup.
3. Teruskan kacau sampai gula sebati dengan air. siap & biarkan sejuk.


Cara-cara puding:
1. Blend semua bahan-bahan puding.
2. Tuangkan dalam bekas yang terisi caramel tadi.
3. Kukus selama 20 minit Siap.
4. Simpan dalam peti sejuk. Dah sejuk baru makan.



Inilah hasilnya. Caramel aku sedikit cerah. patut gelap lagi. Even rupanya tak cantik tapi sedap. Hubby puji. Sengih-sengih aku kalau masak kena puji. Baru semangat nak masak lagi. Ok la. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment