Friday 18 November 2011

Butter Prawn

Sebab nak jadi bini mithali & dapat pahala
aku mula belajar masak. belajar dari resepi je
resepi ni aku dapat dari myresepi
klik sini

menarik kan. lemak berkrim disukai ramai. hubby puji sedap sangat. bangga sangat ;)

Bahan-bahan:
udang 9-10 ekor (saiz sederhana)
2 sudu butter / planta
1 ulas bawang putih (di cincang halus)
daun kari (1 pelepah)
cili besar (potong serong)
3 sudu susu cair
garam gula secukup rasa

Cara-cara:
1. goreng udang & asingkan.
2. Guna kuali bersih, masukkan butter. masuk sedikit minyak untuk elak butter hangus.
3. bila dah sume cair, masuk bawang putih.
4. Agak-agak naik bau, masukkan susu cair, kacau pekat.
5. Masuk udang, daun kari, cili padi.
6. Masuk garam & gula. Saya masukkan extra gula untuk maniskan sedikit sebab butter lagi terasa.
7. Tambah susu jika nak berkuah. Masak sampai pekat.
8. Sedia untuk hidang.

Mudah-mudah.
Lemak berkrim berkolestrol tinggi ni memang disukai ramai.
Tapi bole wat 2-3 bulan sekali je kot. Jaga kesihatan.
Okkay..happy trying girls!

2 comments: