Weekend hari tu ada majlis makan-makan di adakan di rumah my
head unit. Kami datang dengan potluck masing-masing. Tuan rumah masak nasi
kerabu. Aku pula dengan rajinnya buat Laksam Kelantan. Sebab bahan-bahan ulam
nasi kerabu adalah sama dengan ulam-ulaman Laksam Kelantan. Kiranya Laksam
Kelantan aku ni tumpang ulam nasi kerabu tuan rumah.
Bahan-bahan Laksam Kelantan ni memang tak susah. Mudah tapi
proses nak membuatnya memang leceh dan rumit. Kalau kat kampung ni, memang tak
adanya aku nak buat. Even my mom sendirik pun tak penah buat unless bila dia
datang jenguk anak cucu dia kat luar Kelantan. Sebab tu bila my mom buat
Laksam, kami semua surprised yang amat. Ingat ke dia xpandai buat. Katanya ‘buat
apa nak buat kalau mudah nak dapat kat Kelantan. Baik beli je.’ Dia buat bila susah nak dapat
& ramai nak makan. Tapi kalau dah nama orang Kelantan, tok ke tok reti
masok makane Kelate dok.
Let’s check it out resepi Laksam Kelantan ini. Resepi ni
untuk 5-10 orang makan.
Bahan Laksam:
6 cawan tepung beras cap Siam (beli 2 paket)
1 cawan tepung gandum
8 cawan air / air suam
Secubit garam
Peralatan untuk Laksam:
1. Pengukus
2. Tudung periuk (periuk yang biasa orang India pakai) – tapi aku
ada dulang pengukus. Memang khas untuk laksam. Siapa nak boleh try cari kat
Pengkalan Kubor.
3. Berus masakan untuk sapu tudung periuk dengan sedikit
minyak.
Bahan kuah:
1kg ikan kembung
1/2kg santan pekat
2 ulas Bawang putih
2 ulas Bawang merah saiz besar
1 inci Halia
Lada Hitam
2-3 Asam keping
Garam & gula
Bahan Sambal Belacan:
Cili padi
Cili merah besar
Belacan
Garam
Limau kasturi
Bahan ulam (semua dihiris halus):
Kacang panjang
Timun
Taugeh
Daun kesum
Cara-cara Laksam:
1. Campur
semua bahan dalam jug plastik. Kacau sampai sebati.
2. Panaskan
pengukus. Sapu tudung periuk dengan sedikit minyak untuk elak dari melekat.
3. Tuang
adunan ke atas dulang/tudung periuk. Nipis sahaja. Cukup sekadar menutupi
keseluruhan permukaan
4. Kukus
selama 3-4 minit. Angkat dan biarkan seketika.
5. Ulang untuk dulang yang lain.
6. Gulung
laksam yang telah dimasak. Gunting bulat laksam yang telah digulung.
Laksam yang sudah digulung
Cara-cara kuah:
1. Rebus
ikan kembung. Letak secubit garam.
2. Tos
ikan kembung. Jangan buang airnya. Buang tulang ikan dan ambil isinya (Proses
leceh)
3. Blend
santan(1/2kg) , air rebusan ikan, isi ikan, bawang2, halia & lada hitam
sampai sebati.
4. Tuang
adunan kedalam periuk. Kacau sentiasa.
5. Letak
garam, gula & asam keping. Kalau kuah tak cukup pekat, tambah santan. Kalau
kuah terlalu pekat, tambah sedikit air panas.
6. Biar
sampai mendidih. Siap.
Cara-cara sambal:
1. Tumbuk
cili padi, cili besar & belacan.
2. Tambah
garam.
3. Perah
sedikit limau kasturi
Lame juga aku buat laksam ni. Buat sorang-sorang pulak tu. 2 jam juga baru siap tapi semua kawan-kawan puji sedap. Alhamdulillah.
mmg nampak pon sdap
ReplyDelete