Hasil my first trial masak rendang ayam memang memuaskan hati. First time plating hasil masakan. Rupanya-rupanya bila kita plating masakan kita, rasa sangat happy & puas hati. Yang penting rasa tu sedap.
Rendang Ayam
Pagi Sabtu yang hening, aku sambung buat ubi kayu rebus. Tetiba rasa nak makan masakan kampung. Dulu masa kecil-kecil arwah nenek ajar aku makan macam-macam jenis ubi. Ubi keling rebus cicah gula pun jadi best. Lama juga rupanya nak tunggu ubi ni masak & empuk. Kelapa tu pula aku kukus dulu. Kata my mummy, kalau kukus kelapa tu tahan lama sikit. Dah kukus, gaul dengan garam dan gula.
Ubi kayu rebus dengan kelapa parut
Tengah hari tu pula aku masak udang masak kunyit. Masak biasa je. Resepi suka hati.
Bahan-bahan:
Udang di perap dengan serbuk kunyit & cili kisar
Bawang besar potong bulat
Bawang merah + putih ditumbuk
Gula melaka, garam
Lada merah potong serong
Cara-cara:
Senang je. Tumis bawang sampai naik bau. Letak udang. Goreng sampai separuh masak. Kemudian masukkan bawang besar, gula melaka & garam. gula melaka sebagai gula. Memang sedap. Goreng sampai masak & siap. Tabur lada merah sebagai hiasan.
Udang goreng kunyit
Nak juga letak gambar sebab buat plating cantik. Cantik ke gini? Cantik bagi aku yang beginner ni ok. Hubby pun makan berselera sebab cantik & yang penting sedap. Selamat memasak kepada isteri-isteri di luar sana. Air tangan isteri kan pengikat kasih sayang.
terliurnyo aku tgk rendang ayam tu.. nak try jugok la..hehehe...
ReplyDeletetau takpo! kalo wat plating comey2 ni gak, aku mulo la sayang nak makan...tp meme puas hati kalo dapat snap gmbr yang terbaik.
ReplyDeleteperghh..sedap plok tgk rendang aym mung nih
ReplyDeleteubi kayu rebus dengan kelapa parut time2 hujan camni memang layan! pergh mengidam lak.
ReplyDeletefollowback kalo sudi :)
sedapnyeee..
ReplyDeletejemput singgah ye